Klimakteriebesvär

Three women holding hands

Många kvinnor lider genom den här perioden eftersom de inte får den hjälp de behöver.

Under hela livet påverkas kvinnor av könshormoner. Förklimakteriet startar vanligen i slutet av 40 årsåldern. I början är symtomen knappt urskiljbara för att sedan öka i takt med sjunkande
könshormoner. Vanligaste symtomen är att menstruationen blir tätare, rikligare och varar längre. Så småningom blir den mer oregelbunden och glesar ut för att tillslut helt utebli. Under vissa cykler fungerar hormonnivåerna som tidigare och därför kan en kvinna uppleva att besvären kommer och går. När mensen varit borta i 1 år kan vi säga att kvinnan är i klimakteriet. Den infaller vanligen mellan 51-52 års ålder och så många som 70% uppger att de har fått symtom

Vanliga känslomässiga symptom:

- Ledsen, “klump i halsen”

- Nedstämdhet

- Likgiltighetskänslor

- Depression

- Oro

- Trötthet

- Minnesförlust

- Minskad sexlust

- Sug efter socker och kolhydrater

Fysiska symptom kan vara:

- Nattsvettningar och vallningar

- Sparsam, glesare eller ingen mens

- Ledsmärta

- Myrkrypningar i huden

- Oregelbundna hjärtslag

- Torr hud

- Torrhet i underlivet/infektioner

- Frekventa urinvägsinfektioner

- Inkontinens/irriterad blåsa

- Viktuppgång

Effekter på vår allmänna hälsa

Våra könshormoner har en mycket stark allmänt hälsofrämjande effekt. Under klimakteriet slutar äggstockarna att producera östrogen. Utan ägglossning produceras heller ingen gulkropp som i sin tur kan tillverka progesteron. Våra kvinnliga könshormoner sjunker till drastiskt låga nivåer och det här påverkar hela vår kropp. Både östrogen och progesteron har en antiinflammatorisk verkan i kroppen. Den minskade nivån könshormoner ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, osteoporos (benskörhet), kognitiv försämring, demens och Alzheimer. Även kroppens vävnader såsom muskler och fascia påverkas negativt. Viktuppgång är dessutom vanligt.

Sex vid klimakteriet

Klimakteriet påverkar kvinnans sexualitet på flera olika sätt. Om hon får underlivsbesvär som torrhetskänsla, sveda, irritation och klåda kommer det påverka lusten till att ha sex men också möjligheten att kunna. Övriga symtom som trötthet, svettningar och humörsvängningar kan också påverka lusten till sexuella aktiviteter. Det blir svårare att få lubrikation vilket fördröjer de viktiga delarna i en upphetsning som behöver ske för att sex skall kännas skönt.

Hur jag kan hjälpa dig

Många upplever det svårt att få hjälp och det är djupt beklagligt att vården inte erbjuder mer hjälp än vad som ges idag. Varje vårdcentral skall ha kunskap och ge stöd men bäst hjälp får man om man söker sig till kunnig gynekolog. Det är också de som kan skriva ut läkemedel som tex östrogen som har god effekt under klimakteriet.

Många upplever att det är svårt att prata om sex och undviker att ta upp det om inte läkaren lyfter frågan. Jag har många års erfarenhet av att kartlägga livet i stort och samtala kring sexuella frågor. Tillsammans kan vi hitta lösningar för att möta nya utmaningar men också hjälpa dig att se möjligheterna till lust, njutning och självomsorg. Sexualiteten har en stark påverkan på människor genom hela livet. Den påverkar i hög grad den allmänna hälsan, livskvalitet och relationer.

Meny
På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn