Orgasmstörningar

För snabbt, för sent eller inte alls

Vid orgasmstörningar har man upplevelsen av att orgasmen kommer för snabbt, för sent eller helt uteblir. Den kan också upplevas som svag eller obehaglig.

Vad är då en orgasm? Ur ett fysiologiskt perspektiv kan man beskriva den som en massreflex inom stora områden av det autonoma nervsystemet.

Utlösning utan orgasm

Om män söker för detta problem beskrivs det ofta som om man får ejakulation eller inte. Men att få orgasm och utlösning är olika funktioner som i praktiken ofta sammanfaller med varandra och därför upplevs som en helhet. De flesta män har upplevt att de fått utlösning men att orgasmkänslan uteblev. 

Hur lätt eller svårt det är att få orgasm varierar från person till person. Hos kvinnor finns möjligheten att få flera orgasmer efter varandra. Kvinnor tenderar att ha lättare att få orgasm vid onani och är därför viktig då hon vill utforska sin väg till orgasm. Bara 30% når regelmässig  orgasm vid mer ineffektiv stimulering som sker vid samlag. Orgasmupplevelsen kan variera mycket från gång till gång (även för män) Det finns vissa sjukdomstillstånd som kan påverka orgasmförmågan. Exempel på det kan vara MS, vissa hjärnskador, ryggmärgsskador men också biverkningar av läkemedel som opiater.

The point of no return

Om den sexuella stimuleringen är på rätt sätt för personen, pågår tillräckligt länge och tillräckligt ostört ökar den sexuella upphetsningen och vid en viss nivå kommer du uppleva “the point of no return” då du når sexuellt klimax. Ordet orgasm betyder klimax men kan också beskrivas som en intensiv höjdpunkt som varar några sekunder. Orgasmen ger oss ofta också en känsla av en kort stund av kontroll löshet, därför kallas den ibland lite poetiskt för "den lilla döden". När jag möter klienter som söker mig för att de inte kan få orgasm har jag märkt att föreställningen kring att orgasmen skall vara som ett enormt fyrverkeri ofta blir ett hinder. Den kan också upplevas som en suck eller ett pirr. Ibland har man upplevt den eller tillfredsställelsen / mättnaden som kan följa efteråt utan att riktigt förstått det.

Men varför upplever vi orgasmen som skön och belönande? Om vi bara spänner våra muskler kommer vi inte nå ett klimax eller uppleva en lika stark känsla av belöning som vi gör efter en orgasm. Svaret är att det är för att det frigörs mängder av hormoner som är avslappnade, smärtstillande och upplevs som belönade. Ett av de viktigaste hormonet är oxytocin som stärker närhet och anknytning till sig själv och till den andre.

Hjärnan, blodkärl, muskler, nervsystem och hormoner

Ofta beskrivs en orgasm som en utomkroppslig upplevelse, kanske till och med som en andlig upplevelse. Men utan vår fysiska kropp är orgasmen inte möjlig. Det krävs ett enormt samspel mellan hjärnan, blodkärl, muskler, nervsystem och hormoner. Ur de perspektivet kan man förstå att det lätt kan uppstå hinder på vägen till en orgasm. För att helheten skall fungera krävs framför allt att det finns kommunikation mellan ryggmärgens reflexer och hjärnan.

Om vi önskar bädda mjukt för oss själva, vid onani eller vid sex med annan, är förmåga att njuta i stunden och inte att jaga orgasmen det bästa sättet att nå dit. Oftast gör vi tvärt om. Men det fungerar inte att jaga eller anstränga sig till orgasm, tvärtom blir det ett hinder för att nå dit. Den bästa vägen är att njuta för fullt, med fokus just på njutningen.

I vårt samhälle värdesätter vi individualitet och självständighet väldigt högt. Då kan det vara både en skrämmande och främmande känsla att sex bär på potentialen av att göra oss sårbara inför oss själva och en annan person. Jag ser ofta att den känslan möts av motstånd och det är kanske inte så konstigt eftersom det också innebär risken av att kunna bli sårad och sviken. 

Orgasmglappet

En vanligt förekommande myt är att kvinnor har svårare att få orgasm än män. Det skulle man kunna tro när man får veta att det går tre manliga orgasmer på varje kvinnlig orgasm i heterosexuella relationer. Men det beror INTE på att kvinnor har svårare att få orgasm utan på gamla föreställningar kring hur sex skall gå till dvs att vi skall ha penetrerande samlag. För personer med vagina är det avgörande med klitorisstimulans. Den behöver mer uppmärksamhet och stimulans än vad ett samlag oftast ger. Lesbiska kvinnor får oftare och fler orgasmer än heterosexuella kvinnor vilket förklaras av ett mindre fokus på att penetrera eller att sexet är över när den ene fått orgasm.

En klassisk trerättersmiddag

Vi bär alla på ett undermedvetet manus som formats av media, skola, kulturen, familjen osv. Där har vi lärt oss att sex skall bestå av en trerättersmiddag. Förspel, samlag och gos efteråt. Orgasmen skall vi få under samlaget. Det gör att mycket fokus läggs på en praktik som inte är optimal för alla att kunna få orgasm. 

En bra lösning är att se på sex som att äta från en buffé istället. Då blir alla sätt att äta möjligt och alla smaker kan bli tillgodosedda. Man kan ta mycket, lite, välja bort eller ta en gång till. Fördelarna är att det inte kräver hård erektion under hela akten. Oron för tidig utlösning minskar och en person med vagina kan få den stimulans som behövs för att en orgasm skall bli möjlig. 

Människan älskar vanor så det kräver något nytt av oss när vi skall agera utanför inlärda manus. Men gör det lätt för dig själv, fråga helt enkelt din partner vad hen skulle vilja ha mer eller mindre av och berätta vad du själv gillar

Tips på sexleksaker

För dig med vulva föreslår jag att du använd en vibrator med djup / mullrig vibration. Då ökar chansen att du kommer åt klitoris inre delar. Du kan också prova att pensla med den över hela klitoris och blygdläppar för att hitta olika sköna ställen. Var känns det bäst?

För dig med penis är tipset att prova ett runkägg. Du kan fylla den med glidmedel för att få en starkare känsla och möjliggör snabbare intensivare rörelser utan att du får ont. Prova att vända ägget ut och in och sätt det på dina fingrar och smek över ollonet. Hur känns det?

Släpp målet på en orgasm helt nästa gång du har sex. Att jaga en orgasm är som tidigare nämnts alltid den sämsta lösningen. Bestäm nästa gång du skall onanera eller ligga, att idag skall jag/vi köra orgasmfritt.

Vad händer då?

Vanliga frågor & svar

Hur bokar man?

Du bokar enkelt genom att gå in här och välja den typ av samtal du vill ha. Därefter signerar du med BankID. Det går bra att komma till min mottagning i Sundsvall eller att ha samtalet helt online.

Vad kostar det att söka terapi?

Individuellt samtal

Individuellt samtal 50 minuter 1200 kr.

Parsamtal

Parsamtal första besöket 1,5 timme 2 100 kr, därefter kostar återkommande samtal 1 500 kr per timme.

Student

Samtal för studenter 50 minuter 950 kr.

Betalning

Betalningen sker via swish eller faktura. Uteblivet besök eller som avbokats senare än 24 timmar innan avtalad tid debiteras med fullt belopp.

Kan man ha samtalet online?

Om du/ni bokar ett videosamtal går vårt samtal till på samma sätt som om du träffar mig på mottagningen. Du får en länk innan samtalet och loggar in med hjälp av bankID till mitt system som kallas Kaddio. Det är superenkelt.

Går det att avboka?

Det går absolut att avboka din tid om du behöver. Tänk på att det är viktigt att nå ut till mig i god tid om du vill avboka, då ett uteblivet besök, eller ett besök som avbokats mindre än 24 timmar innan vår avtalade tid debiteras med fullt belopp.

Hur många gånger behöver man gå?

Det är en svår fråga att svara på; för en del människor räcker det med några enstaka besök, då man bara letar efter lite inspiration. För andra människor kan problemen ligga djupare, och då behöver man utforska under längre tid.

Kan man komma själv och med partner?

Man är välkommen själv eller tillsammans med sin partner. Ibland alternerar man de alternativen med varandra.

Meny
På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn