På den här webbplatsen använder vi cookies från Google för att förstå er användare, och slutligen kunna ge er en bra upplevelse. Vill du veta mer om hur det funkar? Läs mer här.
Neka
Godkänn

Smärtsamt sexliv

Underlivssmärtor

Det är vanligt att olika typer av underlivssmärta kallas för samlagssmärta. Det är ett märkligt sätt att kalla olika typer av smärta där man snarare utgår funktion än vad det handlar om. Fokus kommer då att ligga på vad den hindrar oss från att göra och inte själva smärtan. Det finns en rad olika, komplicerade namn för olika smärttillstånd. Det gör det svårt när man skall göra statistik och det kan lätt bli missvisande. Ett enkelt begrepp som går att förstå är underlivssmärta eller genitalsmärta.

Det finns stora regionala skillnader över Sverige när det gäller den vård som erbjuds och det är också ett område som är relativt obeforskat trots att så många lider av det. När det gäller män och underlivssmärta så är vården nästan obefintlig. 

Extra smärtsamt

Våra kön har känsliga ytor där hud övergår i slemhinna samt att det är rikligt med nerver i dessa områden. En viktig funktion nerverna har är ju att sex skall kännas skönt men vid underlivssmärta leder det istället till att det känns extra smärtsamt. Våra kön är relativt slitstarka men får vi en infektion eller svamp i området blir området känsligt. Det kan finnas många andra orsaker som kan leda till smärta och som visar hur viktigt det är att det görs en utredning när det gör ont. Exempel på det kan vara trång förhud, eksem, kort sträng på penis, endometrios, östrogenbrist, komplikationer efter förlossning, framfall, herpesinfektioner, candida infektioner, inflammation i prostata eller bitestiklar, missbildningar osv. Om vården hittar orsaken kan många smärttillstånd och orsaken till detta botas men det finns också smärttillstånd hos både kvinnor och män som man inte vet orsaken till. Ett exempel på det är den smärta som vissa män kan uppleva mellan pungen och anus eller smärta efter utlösning. För många upphör smärtan efter några år utan att man hittat orsaken. Det finns också smärttillstånd som fortsätter trots att den ursprungliga orsaken är behandlad. Man brukar säga att smärtan ofta är multifaktorell, det innebär att det ofta finns flera olika orsaker. Smärta leder ofta till en negativ spiral med tilltagande smärta som leder till rädsla för ytterligare smärta som leder till minskad lust och muskelspänningar som i sin tur ökar smärtan. Man påverkas alltså både på ett fysiskt, psykologiskt och relationellt plan.

Din självbild

Det är vanligt att smärtan påverkar vår självbild och väcker existentiella frågeställningar. - vem är jag när jag inte kan ha sex, har jag ett ofullständigt underliv, kommer min partner att stanna? Det kan väcka starka känslor som skam, skuld och en känsla av att vara både värdelös och ensam. Många beskriver också att problemet blir förminskat av vården och att inte uppleva att man blir hörd. 

Klienter beskriver ofta att de upplever sig själva som konstiga och annorlunda och att man undviker både rörelser och intimitet för att slippa smärta. Att ha ont vid sex leder ofta till någon form av depressiva symtom, ångest och rädsla. Det blir också svårt att känna lust, bli kåt, få stånd eller bli våt när vi inte är avslappnade.

När vi får ont vid sexuell aktivitet är det en signal från din kropp att någonting inte är som det skall och den signalen behöver vi lyssna till. 

Vulvodyni

Om du vill läsa om vulvodyni, som tidigare kallades för vestibulit, kan du läsa mitt blogginlägg i ämnet.

Vanliga frågor & svar

Hur bokar man?

Du bokar enkelt genom att gå in här och välja den typ av samtal du vill ha. Därefter signerar du med BankID. Det går bra att komma till min mottagning i Sundsvall eller att ha samtalet helt online.

Vad kostar det att söka terapi?

Individuellt samtal

Individuellt samtal 50 minuter 1200 kr.

Parsamtal

Parsamtal första besöket 1,5 timme 2 100 kr, därefter kostar återkommande samtal 1 500 kr per timme.

Student

Samtal för studenter 50 minuter 950 kr.

Betalning

Betalningen sker via swish eller faktura. Uteblivet besök eller som avbokats senare än 24 timmar innan avtalad tid debiteras med fullt belopp.

Kan man ha samtalet online?

Om du/ni bokar ett videosamtal går vårt samtal till på samma sätt som om du träffar mig på mottagningen. Du får en länk innan samtalet och loggar in med hjälp av bankID till mitt system som kallas Kaddio. Det är superenkelt.

Går det att avboka?

Det går absolut att avboka din tid om du behöver. Tänk på att det är viktigt att nå ut till mig i god tid om du vill avboka, då ett uteblivet besök, eller ett besök som avbokats mindre än 24 timmar innan vår avtalade tid debiteras med fullt belopp.

Hur många gånger behöver man gå?

Det är en svår fråga att svara på; för en del människor räcker det med några enstaka besök, då man bara letar efter lite inspiration. För andra människor kan problemen ligga djupare, och då behöver man utforska under längre tid.

Kan man komma själv och med partner?

Man är välkommen själv eller tillsammans med sin partner. Ibland alternerar man de alternativen med varandra.

Meny